top of page

Geosmin

Güncelleme tarihi: 8 Kas 2023

Toprak & Parfüm

Yağmur sonrası oluşan toprak kokusu


geosmin

Kuru ve çorak bir yaz sıcağından sonra bazı kurak dönemlerde yağmur damlaları susuzluktan kavrulmuş toprağa düşüyor ve o muhteşem toprak kokusu ! İddiaya göre , bitkiler tarafından salgılanan yağın kil esaslı topraklar ve kayalar tarafından absorbe edildiği reaksiyon sonucunda ve bu döngünün mikroorganizma tarafından salgılanan bir metaboliti olup, bu işlemin kimyasal olarak germakranoid seskiterpen ile birlikte kimyasal olarak değerlendirilen yan ürünüdür. veya trans-1,10-dimentyl-trans 9-decalol ile havadaki kokuyu etkileyen kimyasal özellik ortaya çıkar. 'Mikroorganizma'nın yaydığı inanılmaz toprak kokusunun, atmosferdeki yıldırımların ozonla elektriklenmesine bile katkı sağladığı düşünülüyor. Geosmin toprak kokusu, nemi de dahil olmak üzere mekanlarda sporlanmayı teşvik ederek doğaya katkı sağlar.

Develer bile bu güzel kokulu metabolitin çöldeki izlerini takip ederek su vahaların kokusunu çok uzaklardan algılayabilirler.

Pancarın nemli, köksü ve topraksı tadı ekili olduğu arazide bulunan geosmin ile yakından ilişkilidir.


Parfümlerde sentez saf geosmin kokusu aşırı güçlüdür bu yüzden geosminin seyreltilmiş hali parfümlerde kullanımı %1 bile çok altındadır.

Kuru topraklara yağmur yağdıktan sonra yayılan topraksı, küflü saman, eğer parfumeur tarafından yeterince seyreltilmez ise güçlü bulanık bataklık gibi bir koku olarak tanımlanır.

İnsan burnu, sudaki trilyonlarca geosmin etkileşiminin yalnızca bir kısmını algılayabilir.



Toprağın karakteristik kokusu ilk olarak 1891 yılında Berthelot tarafından araştırılmış ve bu bileşiğin ne olduğu ve geosmin'in yapısı 1965 yılında Gerber tarafından belirlenmiş ve daha sonra 1981 yılına kadar bu bileşiğin biyosentezi için deneyler yapılmış ve sonunda geosmin sentez elde edilmiştir.


Ünlü parfüm firmaları tarafından formüle edilen ve yaygın olarak kullanılan sentez geosmin'dir.








4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kumarin

Baklava

Adrenalin

bottom of page