hand spraying perfume

FOSİL AMBER KEHRİBAR

taban nota

Fosil amber : Esasen kokusuz olan kehribar amber vanilya, Tonka,Peru Balsam,Tolu Balsam,Benzoin,Labdanum karışımından meydana gelir ve Kehribar yağı tarih öncesi kozalakların ve reçinenin fosilleşmiş özünden elde edilir Amber bir fosil reçinedir. Ağaç gövdelerinin yaralanmasindan dolayı Reçine kabuğundan dışarı Sızdıktan sonra sertleşip kuruyan ve uzun yıllar toprak altında bekleyen bu reçine parfümlerde bir hayli popüler olan bu nota Tatlı, balzamik , ve sıcak, dumanlı deriyi anımsatan  belli belirsiz vanilya nüasları içerir genellikle taban notalarda kullanilır  

SAL AĞACI

taban nota

Sal ağacı : hindistan, srilanka, Bangladeş gibi ülkelerde yetişen tropic bir tür olan sal Ağaç reçinenin buhar damıtılmasıyla elde edilen bir balzamdır.  dumanlı, deri , kuru odunsu, tatlı reçineli bir aroma ile elde edilen sofistike  elde edilen yağ kahverengi  kehribar rengi tonunda çok güzel kokulu ağaçtır . Genellikle taban notalarda kullanılır. Sandal ağacı, amber, oudh, gül, misk ile iyi uyum sağlar

PERU BALSAM

taban nota

Peru balsamı : Ağaçtan kabuk şeritlerinin çıkarılmasından sonra, açığa çıkan odun balsamı salgılar ve Kabuktaki balzam kaynatılarak reçine kokusu elde edilir. Peru balzami Myroxylon ağacından Tolu balzamı ise üretilen Quina Balsamo'dan gelir, her iki farklı reçine türevindede üretimde ve koku profilinde farklılık gösterir; Peru Balsamindan biraz daha tatlı olmakla birlikte aynı zamanda ve reçineyi andıran ve topraklı , hafif acımtırak , yumuşak, balsamik bazlı nota içeren koyu kahverengi, kalın bir sıvıdır . Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır. vanilyamsı , benzoin nüasları  

BUHUR

taban nota

Frankincense (buhur) ağaç reçinesi : akgünlük ağaç reçinesi ile büyük benzerlik taşır. Ağaç gövdelerinden sızan reçinesinden buhar distile yöntemi ile elde edilir. genellikle afrika ülkelerin yetişen bir ağaç türü olup isli, puslu, ahşap balzamik oryantal nüaslar içerir. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır

SEDİR

taban nota

Sedir ağacı : sedir kolonya, şampuan ve deodorant gibi ürünlerde de  bileşen olarak kullanılır Sıcak, odunsu, yumuşak, hafif tatlı baharatımsı ve kokusuyla oldukça güzel nüaslar içerir. buhar distile yöntemi ile elde edilir. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır 

GUAİAC 

taban nota

Guaiac ağacı : diğer ismi Palo Santo olan bu ekzotik ağaç türüdür tatlı, ahşap, biraz narenciye gibi naneli alt tonları vardır. Parfümlerde genellikle kalp notalarında ve taban notalarda kullanılır

SELVİ

taban nota

Selvi : Baharatlı, hafif yeşil otsu, odunsu fresh ve temiz koku profili sergiler. parfümlerde oldukça popüler bir nota olup taban notalarda kullanılır

GÜL AĞACI

taban nota

Gülağacı : parfüm sektöründe bir hayli popülerdir Brezilya, Honduras, Jamaika, Afrika ve Hindistan'a özgü çeşitli tropik ağaç türleridir. Ticari olarak en önemlileri Honduras gül ağacı, Dalbergia stevensoni'dir gülağacı feminen hafif Pembe gül kokusunu anımsatan nüaslar, biraz buruk tatlı, baharatımsı Parfümlerde tüm notalarda kullanılabilir. Gül , sardunya, Sandal Ağacı ile iyi uyum sağlar

BUDA

taban nota

Buda ağacı : avustralya gibi Tropik iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür. Pürüzsüz, kuru Odunsu, hafif isli , Dumanlı ve Tatlı koku profili sergiler. : Parfümlerde taban notalarda kullanılır

SANDAL

taban nota

Sandal ağacı : sandal ağacı bir çok türü vardır  parfümlerde taban notalarda kullanılır derin ahşap karamelimsi sıcak & tatlı pürüzsüz, yumuşak eşsiz kokusuyla takdire şayan bir kokudur genellikle Asya ve uzakdoğu, Afrika ülkelerinde yetişen bu ağaç yetiştiği yöreye göre nota karakteri değişiklik gösterebilir  ve parfüm sektöründe en kıymetli kokular arasında gelir

HO

taban nota

Ho ağacı : genelde pasifik asya ülkelerinde yetişen ağaç türüdür. Odunsu fresh belli belirsiz çiçek nüasları içeren bu ağaç gül ağacı kokusu ile oldukça benzerlik taşır. Gül ağacı brezilya gibi ülkelerde yasaklı ve koruma altında olduğu için ho ağacı gül ağacına alternatif olarak parfüm sektöründe kullanılmaya başlandı. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır

MASSOİA

taban nota

Massoia ağacı : Endonezya gibi Tropik iklimlerde yetişen bu ağaç türüdür. Co2 veya solvent distile yoluyla elde edilen yağ kozmetik sektöründe ve parfümlerde kullanılır Massoia ağacının kabuğundan üretilen lakton, süt ürünleri endüstrisinde gıda aroması ve katkı maddesi olarak kullanılır. Hindistan cevizi benzeri kokusu alt tonlarıyla derin, biraz şeftaliyi andıran, zengin, ılık , tereyağlı, yoğun bir aroması vardır. Parfümlerde taban notalarda kullanılır.

MEŞE YOSUNU

taban nota

Meşe yosunu: meşe ağacı yosunundan elde edilen bu koku genellikle buhar veya solvent distilesi ile elde edilir genellikle taban notalarda kullanılır. Yaşlı yağmur ormanları gibi nemli, ılık yeşil, ahşap, derin ve güçlü bir aromaya sahiptir

COPAİBA

taban nota

Copaiba ağaç reçinesi : tropical  iklim bölgelerde yetişen ve ağaç gövdesine açılan delikler vasitasiyla elde edilen bir reçinedir. Sıcak , yumuşak, kremsi, bal andiran, zengin ve hoş bir kokuya sahiptir. Parfümlerde taban notalarda kullanılır

KAYA GÜLÜ

taban nota

kaya gülü : kaya gülünden elde edilen çok kalın kıvamda koyu reçinedir. Absolite veya buhar distile ile elde edilen reçine kokusudur. çoğunlukla da oryantal parfümlerde kullanılır.Balzamik ve tatlı, kösele derisini andıran oldukça farklı nüaslara sahiptir, ambergrise alternatif olarak da kullanılır. Parfümlerde taban nota olarak kullanılır ve misk, oudh, vanilya, kahve gibi notalar ile iyi uyum sağlar

ÖD AĞACI

taban nota

Öd ağacı "oudh" : dünyanın en pahalı ağacı olarak bilinir ! Mevcut küresel oudh pazarının 6-8 milyar dolar aralığında olduğu tahmin ediliyor  güneydoğu Asya'ya özgü büyük yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. En yaygın isimleri  agarwood, aloeswood, eaglewood, gaharu, agalocha veya Türkçe'de öd ağacı, Arapça'da udh  olarak bilinir Endonezya ve Malezya'ya kadar yaygın olup genişleyen bu türler Bugün oudh tarlaları Bangladeş, Butan, Hindistan, Laos, Myanmar, Papua Yeni Gine, Tayland ve Vietnam dahil olmak üzere birçok ülkede bulunmaktadır. Kendine özgü kokusu nedeniyle birçok kültürde değerlidir ve bu nedenle tütsü ve parfümler için kullanılır. Birinci sınıf oudh dünyanın en pahalı doğal hammaddelerinden biridir. Normalde oudh ağacı kokusuz olup Ağacın gövdesinde açılan deliklere bir tür küf (Phialophora parasitica) ile enfekte olur. Aquilaria  oudh ağaçlarının özünde hasara yol açar Bununla birlikte, enfeksiyon ilerledikçe, ağaç küf ve enfekte saldırısına tepki olarak koyu bir aromatik kokulu reçine üretir, bu da  ağacın gövdesinde gömülü çok yoğun, karanlık, reçine  öz oduna neden olur. Aquilaria cinsinde on yedi tür var ve sekizinin oudh yağı ürettiği biliniyor. Teoride oudh tüm türleri yağ üretilebilir; ancak yakın zamana kadar en popüler öncelikle Aquilaria malaccensis'ten üretilmiştir. Aquilaria agallocha ve Aquilaria secundaria, Aquilaria malaccensis ile eş anlamlıdır. Aquilaria crassna & Aquilaria sinensis ve Aquilaria Subintegra cinsin genellikle hasat ve distile edilen diğer üç üyesidir. Kaçak kesimlerden dolayı dünyada vahşi tür oudh ağaçları tehdit altında olduğundan dolayı bir çok ülke tarafından koruma altına alınmıştır ve ağır yaptırımlı cezai işleme tabi tutulur. Oudh kokusu tarifi en zor olan kokuya sahiptir Animalic-yosunlu- kuru üzüm-şeker yanığı karamel - odunsu--nemli orman - tatlı reçineli--ahşap balzamic--isli karanlık puslu- hafif küflü saman, baharat, sert, keskin, yumuşak, ılık gibi ağaç kalitesi ve distilesine göre değişik gösterir. Ağacın ne kadar enfekte olduğu /cinsi /yaşı ile orantılı olarak 800 kg ile 3000 kg arasında oudh ağacından 1 lt  saf yağ elde edilir bu yağ genelde açık kahverengi, sarıdan koyu sarıya, koyu kahverengi ve bazen portakal rengini andıran gold rengi olarak elde edilir. Günümüzde standart konvansiyonel kültür 30$/1ml ile vahşi  1000$ /1ml  _kadar yağ kalitesi , yaşı, cinsi, enfekte kalitesi ve üstün distile prosedürüne göre alıcı buluyor  Dünyanın en kaliteli oudh kokusu Kamboçya bölgesinden elde edildiği tüm parfüm dünyası tarafından kabul edilir ancak İslam aleminde hint oudh daha makbul'dür ve tüm dinlerde oldukça değerli kabul edilir ve saf yağı pahalı olmasından dolayı en fazla suistimal edilip hile yapılan kokular arasında şampiyonluğu tartışılmaz olup parfümlerde düşük kalite oudh'lar kullanılır. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır misk, gül, amber, diğer ağaç reçineleri, vanilya ile karıştırıldığında oldukça güzel sonuçlar verir

AKGÜNLÜK

taban nota

Akgünlük ağaç reçinesi : sıcak , zengin, tatlı balzamik alttonları ve sisli baharatımsı Oryantal ortadoğu tarzı parfüm harmanlarında sıkça kullanılan bu reçine genellikle afrika ve Arap yarımadası yetişen bir çeşit Ağaçtan elde edilen reçinenin buhar distile ile kokulu yağ elde edilir

DAMLA SAKIZI

taban nota

Damla sakızı ağacı : buruk isli Reçineli, otsu çam, sıcak , acımtırak, balsamik, kasnı otunu andıran kokusu olup ancak daha yumuşak nüasları vardır. Damla sakızı ağacının dal, yaprak ve gövde kısmı veya Ağaçtan sızan reçinesinden elde edilir. Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen bir ağaç türüdür. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır. Parfüm harmanında Gül, lavanta, gül ağacı ile iyi uyum sağlar  

OPOPONAX

taban nota

Opoponax ağaç reçinesi : parfümlerde sık kullanılan bir oryantal kokudur. Tatlı acımtırak , topraksı ve misksi, hafif odunsu, balsamik nüanslar lçerir. Mür reçinesine nazaran daha tatlı, daha yumuşak ve daha uzun süreli bir aromaya sahiptir. Genellikle afrika ülkelerinden elde edilir ve ağacı verilen hasardan Sızan reçineden buhar distile edilir

HAYIT

taban nota

Hayıt : parfüm kullanımı için buhar distile ile ağacın çiçek ve tohumlarından elde edilen kokulu yağ kullanılır. Mitolojiye konu olan bilimsel adı Yunanca'da namus anlamına gelen agnos-castus'tan gelir. Bu küçük ağacın bakir tanrıça Hestia / Vesta için kutsal olduğu düşünülüyordu Dünyanın bir çok yerinde yetişen Güzel kokulu, baskın baharatlı, hafif ahşap ve yeşil tonları olan kokuya sahiptir , beyaz-mor çiçekli açar tohumları parfüm sektörünün yanısıra kişisel bakım ürünlerinde tıbbi tedavi yöntemlerinde ve doğal ilaç yapımında kullanılır. Parfümlerde kalp notalarında kullanılır

MUHUHU

taban nota

Afrika sandal ağacı Muhuhu : Kenya ve Tanzanya gibi Afrika ülkelerinde yetişen ayrıca afrika sandal ağacı olarakta bilinir buhar distile ile elde edilen saf yağı ahşapsı , balzamik, zengin, duygusal, dumanlı, tatlı, yumuşak kremsi , Vetiver benzeri aromasıyla son derece nadir olup parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır

EJDER KANI

taban nota

Ejder kanı :  Yemen Sokotra adası , Somali Arap yarımadasında yetişen ağacın kırmızı öz suyu / reçinesi nedeniyle ejder kanı adını almıştır. Bu Ağaçtan elde edilen kırmızı reçine tütsü olarak Pagan ritüllerinde, şeytan çıkarma ve büyü, muska, tılsım mumyalama, kırmızı pigmentlerinden dolayı boya, bitkisel tıpda kullanılmıştır ayrıca bu reçine tatlı, baharatlı ve dünyevi kokuların güçlü, çarpıcı bir karışımıdır nadir olarak parfümlerde taban notalarda kullanılır

MÜR

taban nota

Mür ağaç reçinesi : mür ağaç reçinesi uçucu yağı küçük, dikenli Myrrh ağacının sakızlı reçinesinden elde edilir ve yüzyıllarca iç ve dış hastalıkları sağlık, güzellik alternatif tip için parfüm, tütsü olarak kullanılmıştır. Ayrıca eski mısırda mumyalama ve dini törenlerde de kullanılıyordu . Genellikle afrika ve Arap yarımadası yetişen bu ağaç Kokusu hafif odunsu, yağlı tatlı ve balzamiktir. Parfümlerde genellikle taban notalarda kullanılır ve parfümün genel kokusuna oryantal esintiler taşır

ARDIÇ

taban nota

Kurşun kalem ardıcı : Diğer ismi kan sedir'i olan  kırmızımsı öz kerestesinden buhar distile ile elde edilir odunsu, hafif, kuru,  yağlı, reçineli, balzamik,  kalem talaşı nüasları içerir genellikle genellikle üst notalarda kullanılır

KARA LADİN

taban nota

Kara ladin : parfümlerin en güzel yeşil tonları barındıran kara ladin ağacı tatlı, meyveli, biraz isli, balzamik altton'u zengin  nemli reçineli çam , sıcak aroması ile takdire şayan bir nota. Parfümlerde genellikle taban ve kalp notalarında kullanılır absolute solvent distile veya buhar distile ile elde edilir. Kabe samanı, meşe yosunu ve misk iyi çok iyi uyum sağlar

ÇAM VE SEDİR

taban nota

Sedir & Çam yosunu : Pişmiş  dumanlı, derin koyu, ıslak, güçlü bir deniz yosunu notasına sahiptir Parfüm endüstrisi için Fransa'da her yıl büyük miktarlarda ağaç yosunu damıtılmaktadır genellikle solvent absolute distile yöntemi ile elde edilen saf yağı parfümlerde taban notalarda kullanılır

BEYAZ OUDH AĞACI

taban nota

aetoxylon sympetolum : 

Beyaz oudh  (Kartal ağacı) :Endonezya'da Gaharu Buaya  veya yalancı oudh olarakta bilinir.


ağacın gövdesi genellikle yaklaşık 60 cm çapındadır ve çapı 5 cm'ye kadar olan kırmızımsı kahverengi meyvelerdir,  Borneo yerli halkı tarafından bu ahşabın şifalı olduğuna inanılır ve eski çağlardan beri kullanılmıştır.


 buhar damıtma tekniği ile elde edilen esansiyel yağı, küflü topraklı, ahşaplı nemli yosun isli bir koku profili sergiler beyaz oudh adını  Aquilaria türlerinden damıtılan agar ağacının bazı koku  özelliklerinin benzeri olduğu içindir!  ancak ikisi arasındaki fark Aquilaria odunun sıklıkla sergilediği ağır hayvansal dışkı notaları yoktur. Parfümlerde genellikle kalp ve taban notalarda kullanılır

BAMBU

Bambu : parfümler için özel buhar distile ile damıtılan bambular  ahşapsı ve herbal fresh aromatik bir kokuya sahiptir ünlü markalardan 
Yves Rocher Fraicheur Vegetale Bambou  - 
Kenzo KenzoKi Bamboo Leaf (Energizing) - oriflame miss relax - avon luck limitless for him olarak kısaca özetlenebilir

COSTUS

Buhar distile ile Costus bitkisinin Kök kısmından elde edilen saf yağı kadim kıymetli ağaç ve menekşelerin aromasıyla birleşimi gibi oldukça kalıcı bir kokuya sahiptir , costus belirgin bir şekilde insan saçı ve ıslak köpek tüyü kürksü hayvansı odunsu-Küflü, nüas koku alt tonları barındırır ayrıca son derece yüksek koku yoğunluğuna sahip bir temel notadır ve botanik parfümde ve misk alternatif işlevi görür Costus kökü esansiyel yağı, parfümeri, tütsü, mumlar ve aromaterapiye egzotik efekt vermesi için katkı maddesi olarakta kullanılır

Kokular | Perfumialist.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

perfumialist.com tüm hakları saklıdır